Duitsland is in vergelijking met Nederland een vegan walhalla (en dat zegt deze blogger die uit de toch wel ontwikkelde stad Rotterdam komt). Het werd mij eerder al eens verteld door duitse kunstenaars die -ten eerste me niet bevragend aankeken toen ik vertelde dat ik vegan eet- dat het hen ook opviel hoe weinig vega en vegan eten in Nederland te vinden is. En dat dat in Duitsland wel anders is. En nu zie ik het tijdens mijn weekje vakantie hier, zelf ook. Mijn pleidooi is, dat wij hier als Nederlanders van moeten leren. En dit is hoe en waarom:
Hier staat op nagenoeg ieder horecabord ook een vegan optie: hier hebben ze door dat gezonde en vegan voeding hip is, en dat er gewoon geld mee te verdienen valt. Dus je zou gek zijn als je het niet aanbood...
Gemak dient de mens
Ik ben iemand met een gigantisch optimistische wereldblik. Ik geloof er in dat het niet moeilijk is de wereld te verduurzamen. Maar ondanks dat concludeer ik ook, dat mensen gemaksdieren zijn: we willen niet stad en land aflopen voor een gezonde en duurzame maaltijd. En (zeker wij gierige nederlanders) willen al helemaal niet drie keer zo veel betalen voor een vegan broodje. En waarom zou je ook? Een vegan groentensoep kost niet meer om te maken dan een kippensoep. Sterker nog: vlees is relatief veel duurder dan groenten, dus zou een vegan groentensoep logischerwijs goedkoper moeten zijn. Alleen hebben we in Nederland amper reguliere horeca die rekening houdt met vegan klanten (vegetarisch is vaak al 'moeilijk moeilijk moeilijk'. Ik weet nog uit mijn horecatijd hoe mijn collega's vegan's onderling voor 'gek' en 'zeikerige grasvreters die moeten sterven' uitmaakten [lettelijk geciteerd dit, ja echt!] ). Dus ben je al veganist vaak aangewezen op kleine eettentjes, gerund door een particulier (en niet door een enorme franchise keten), waardoor je als klant meer betaald omdat de uitbater ook gewoon hogere kosten heeft.
BackWerk is een duitse broodzaak, vergelijkbaar met Subway of Bakker Bart: een franchise dus met meerdere zaken (foto genomen in Trier). Hier hebben ze verschillende vegan opties voor betaalbare prijzen.
Natuurlijk moeten die kleine lokale eettentjes er zijn; ze geven het goede voorbeeld en bieden een variatie en kwaliteit die geen grootschalig bedrijf kan bieden. Maar het is ook zaak dat grote bedrijven als, laten we zeggen een Unilever, AH, Hema gaan experimenteren met vegan aanbod met vergelijkbare prijzen als non-vegan food assortiment. Want volgens mij hebben we te maken met een kip-en-het-ei verhaal en een hoop koudwatervrees: mijn lief en ik verbaasden ons van de week toen we lazen dat er vegan Ben & Jerries ijs te koop komt in Nederland. Want eerder hadden we voor deze blog een mailtje gestuurd naar de producent om te vragen of dit ijs ook in Nederland verkrijgbaar is. Hun antwoord was dat dat niet het geval was omdat ze dachten dat dat hier niet lucratief zou zijn...
Maar ja... als je geen test draait, hoe kan je dat dan echt weten?
Het geel/groene logo zoals rechts te zien op de Haribo verpakking, is het nationaal geldende logo voor vegan food producten. Geen gedoe met allemaal onduidelijke logo's bedacht door een individueel productiebedrijf. Dit is gewoon duidelijk in één oogopslag.
Het kan wél
Hier in Duitsland hebben ze het begrepen. Vegan food is (naast dat het gezonder voor mens, dier en milieu is) ook gewoon hip: dit is wat de jonge mensen (die wakker zijn) willen. Het is tijd dat de marketing en sales mensjes bij bijvoorbeeld bovengenoemde bedrijven wakker worden uit hun slaap (tip: eet minder vlees. Wordt je fitter van: kan je ook beter nadenken en aanvoelen wat er echt gaande is onder de mensen).
Bij onze oosterburen staan er gewoon bordjes in de supermarkt die aangeven welk product vegan is. Vegan producten hebben één duidelijk nationaal geldend logo voor vegan producten. Dat scheelt een hoop etiketten lezen (wat de meeste mensen toch al niet doen, bewijst de mondiale obesitas crisis). Misschien dat dat helpt de introductie van bijvoorbeeld een vegan ijsmerk in Nederland ook te doen slagen?
En ook zijn de vegan producten hier niet duurder dan het andere assortiment. Hier kan je gewoon een goed vullend broodje voor €2,40 kopen. Oftewel: ook Jan Maat met een kleiner inkomen kan dit broodje kopen. Misschien dat dat ook helpt.
Share!
Oké, ik wil niet al te cynisch en snerpend klinken (dan ben ik weer zo'n zure grasvreter waarvan mensen vinden dat ik dood moet, haha). Maar mensen: volgens mij is het niet zo moeilijk! Ik denk dat het tijd is om de grote bedrijven te gaan vragen waarom ze ons in Nederland nog niet bedienen. Zullen we een petitie starten om ze hier en daar wakker te schudden? Lijkt mij mooi. Voel jij 'm ook? Want dan ga ik daar serieus over nadenken.
Lees verder: