Aflevering 2. – Je huis opruimen in 5 stappen
De meeste mensen brengen de meeste uren van hun leven ofwel op het werk door, ofwel thuis. Je huis is de plek waar je na je werk tot rust zou moeten kunnen komen. Het is daarom allerminst –cool- als je een lange en zware dag op het werk hebt gehad, om vervolgens thuis te komen in een rommelig en chaotisch huishouden. Dat helpt je niet echt om je goed te kunnen ontspannen en uiteindelijk ben je misschien daarom ook nog knorrig op je werk. Tijd om de troep en chaos thuis eens te beteugelen! Ben je thuis klaar? Misschien kan je dan ook je werkplek op dezelfde manier een make-over geven (scoor je ook weer puntjes bij de baas en dat werkt wel zo lekker voor jezelf).
1). Wat je niet ziet, bestaat niet
Je herkent het vast wel dat je (eindelijk) na drie jaar je kledingkast eens gaat opruimen. Want je hebt de week ervoor nieuwe kleren gekocht en die zijn te mooi om tussen die lawine van kleding te leggen. Dus zo ga je aan de slag. Tijdens het opruimen vindt je op de bodem van de kast kleren die van de plank naar beneden zijn gevallen. ''Oh ja, die had ik ook nog'', Denk je. Je opent een schoenendoos en je vindt na drie jaar dat ene paar schoenen terug dat je ''kwijt'' was. Je beseft je ook dat je die nieuwe kleren eigenlijk helemaal niet had hoeven kopen als je eens eerder je kast had opgeruimd, want je had genoeg in de kast liggen.
Tip: Zorg dat alle spullen die je wilt gebruiken zichtbaar blijven; zodat je er om de zoveel tijd aan wordt herinnerd wat je allemaal hebt, simpelweg omdat je je spullen regelmatig ziet. Stop niets in tasjes, dozen of in mappen om ''het later op te ruimen''. Leg die hoop kleding, foto's, administratie of andere dingen desnoods juist uitgespreid op de vloer of op de tafel, zodat ze ontzettend in de weg liggen en je jezelf er op die manier aan herinnert om deze echt goed op te ruimen (en niet alleen te verplaatsen). Stop het niet alleen maar weg en uit het zicht!
2). Zorg dat alles een eigen plek heeft in huis
Wie veel wil doen en bereiken, of wie veel spullen heeft, of wie weinig ruimte heeft, moet zorgen dat alles in huis een eigen plek heeft. Heb je stapels papieren die rondslingeren op je bureau en tafel? Dan ben je waarschijnlijk veel tijd kwijt met het zoeken naar spullen en het constant heen en weer schuiven ervan. Vermoeiend! Tijd om de boel eens grondig op te ruimen, zodat je jezelf die tijd uitspaart!
Koop gewoon wat ordner mappen of insteekhoezen. De enkele euro's zullen je uren van zoeken en een hele hoop energie uitsparen in de toekomst die je weer kunt besteden aan nuttige zaken die je wel direct wat opleveren.
Heb je lades en bakjes met allerlei rommeltjes die door elkaar heen zwerven; paperclips, spaarzegels, knopen, telefoon adapters, plakbandrolletjes, enz.? Gooi dat bakje of die lade dan om, stort het uit op de vloer of tafel en bekijk of je deze rommel in ''categorieën' kunt verdelen. Haal opbergbakjes en stickers (desnoods vraag je een lokaal Chinese restaurant of je wat bakjes met deksels van hem mag hebben). Schrijf op de doosjes wat er in zit zodat je in één oogwenk ziet wat er in zit. Stop paperclips bij de paperclips, papieren in mappen, enz. enz. Net zo lang dat niets meer zwerft.
3). Wat je niet gebruikt heb je niet nodig
Ook deze is vast herkenbaar; Je hebt een kast of kamer in huis waarvan je de deuren eigenlijk niet meer open durft te doen, omdat je je alleen nog maar vaag kan herinneren hoeveel rommel je er in de loop van de afgelopen jaren in hebt gepropt. Dan heb ik goed nieuws; je hoeft gelukkig niet alles op te ruimen! Waarom? Omdat heel veel van die spullen gewoon weg kunt doen. Mijn regel voor opruimen is deze: Als je iets langer dan een jaar niet gebruikt, heb je het blijkbaar niet nodig (anders had je het wel gebruikt!).
Wat moet je met die 30 t-shirts waarvan je jezelf er maar over wijs blijft maken dat 'die nog wel eens van pas kan komen om te klussen, voor op vakantie, of als slaapshirt''. Hoe vaak heb je daar het afgelopen jaar nou echt behoefte aan gehad en hoeveel van dat soort shirts heb je al? (en hoe vaak heb je éénzelfde shirt met dat excuus al minstens drie keer teruggelegd in je kast, terwijl je al vijf ''slaapshirts'' hebt? Wees eens eerlijk.
En daarbij; al die spullen nemen ruimte weg in je huis; ze weerhouden je ervan om die ruimte te gebruiken voor nieuwe projecten omdat ze in de weg liggen maar ook omdat rommel in huis altijd onrust in je hoofd veroorzaakt; niemand kan rustig aan het werk in een volgestouwde ruimte. Rommel zuigt energie weg. Jij bezit geen spullen: jouw spullen bezitten jou.
En tenslotte: met al die spullen die al jaren jouw huis innemen, kan je iemand anders heel gelukkig maken die bijvoorbeeld het geld niet heeft om kleding of andere spullen nieuw uit de winkel te kopen (en dan doe je er dus éíndelijk eens iets nuttigs mee). Tegenwoordig staat er in iedere buurt wel een verzamelbak voor kleding of is er een kringloopwinkel te vinden om spullen aan te doneren.
Toen ik net op mezelf ging wonen, woonde ik in een kaal huis. Ik had geen geld voor nieuwe spullen. Ik bedacht me toen vaak; bij veel mensen liggen de spullen die ik nodig heb, alleen maar in de weg; ze doen er niets mee. En ik zit hier in dit kale huis. Ik heb alleen bestek dat uit elkaar valt als je het gebruikt. ''Hoeveel goede besteksetten zouden er in dit land ongebruikt in lades en op zolders liggen te verstoffen?'', Dacht ik dan. Waarom kunnen alle mensen niet gewoon delen?
Of zoals Gandhi het zei: ''There is enough for everybody's need, but not enough for anybody's greed''. Geef je ''rommel'' dus door. Breng het naar de kringloopwinkel of een kerk. Het zijn onopgemertke energie, tijd en ruimtevreters voor jou, maar het zijn schatten voor andere mensen En het belangrijkste: Doe het!
4). De drie-minuten regel
Deze regel is simpel: Als je iets binnen drie minuten kunt doen, doe het dan meteen. Stel het niet uit voor later, maar los het meteen op. Dan is het uit je hoofd en kan je je tijd en energie op belangrijkere dingen richten.
5). Schrijf het op!
Dit is een gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd en die me al heel wat goeds heeft gebracht; zorg dat je altijd een notitieboekje in de buurt hebt. Ik heb er één op een vaste plek in mijn huis: naast mijn bed (want ik krijg de meeste goede ingevingen als ik net wakker word of net ga slapen). Ik neem dit boekje overal mee naartoe. Onderweg in de metro schrijf ik ook goede ideeën op. In dit boekje zitten categorieën zodat ik mijn aantekeningen makkelijk terug kan vinden.
Ook werk ik graag met post-its waar ik een to-do list op schrijf. Ik plak deze op mijn muur boven mijn bureau, zodat ik telkens kan zien wat ik nog moet doen voor die dag. Als je iets hebt gedaan, kras de taak dan lekker uitbundig door. Wees maar trots! Aan het einde van de dag zijn de taken op de post-its verandert in zwarte strepen, zodat ik kan zien hoeveel ik gedaan heb (en daar stiekem trots op kan zijn).
Daarnaast moet er een centrale plek zijn waar al je to-do lijstjes, weekplanningen en andere roosters samenkomen zodat niet alleen jijzelf, maar ook anderen kunnen zien wat er moet gebeuren, zodat ze daar rekening mee kunnen helpen en je ook kunnen helpen (met uitvoeren of om je er aan te helpen herinneren). Misschien is een prikbord in de keuken een goed idee voor jou? Of ga met briefjes op de koelkastdeur aan de slag. Maak in ieder geval een overzicht op een plek in huis waar je dagelijks komt, zodat je jezelf dwingt om dagelijks te zien wat er op de planning staat, zodat je dat niet kan vergeten.
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken