Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Gratis groen in huis? Adopteer een plant uit het plantenasiel
''Het plantenasiel?! Serieus?!’’. Dat was het eerste wat ik dacht toen ik deze term voor het eerst voorbij hoorde komen. ‘’Zeker weer de laatste hipster trend’’, dacht ik ook. Maar als je er iets langer over na denkt, is zo’n plantenasiel eigenlijk zo gek nog niet. Want waarom zou je niet iemand anders blij kunnen maken met de ene plant waar je zo ondertussen wel op bent uitgekeken (of die ‘’prachtige’’ cactus die je voor je verjaardag hebt gekregen, waar je bloedende ogen van krijgt, zo lelijk). En andersom: als je niet zo veel geld hebt om planten te kopen, is dit een mooie manier om toch planten in huis te halen.
foto: echtamsterdams.nl
Duurzaam?
Of het plantenasiel ook een duurzame waarde vervuld, dat denk ik eigenlijk niet. In de natuur gaan planten ook dood en komen er weer nieuwe planten bij. In die kringloop maakt een plantenasiel denk ik echt geen wezenlijk verschil. Maar misschien ligt de charme van dit soort initiatieven bij een stukje bewustwording: een plant is niet enkel een woonaccessoire maar een levend wezen (ook al zeggen ze nooit wat terug als ik tegen ze praat). Een stukje natuur en geen wegwerp product. Dat bedoel ik niet sentimenteel, maar als ik door de stad fiets en weer eens een complete bananenplant uit de bak voor het restafval zie steken, wringt er toch iets in mij dat niet kan uitstaan hoe banaal sommige mensen met hun omgeving omgaan. Dat zit hem denk ik vooral in een gebrek aan kennis; veel mensen weten niet hoe ze hun droevige treurwilg-Sanseveria weer wat op kunnen vrolijken (ooit gedacht aan een groter potje, wat pokon, wat nieuwe potgrond, beter afwateren of überhaupt eens water geven?). En als er een vlekje op ons bankstel zit, donderen we deze ook meteen weg (misschien eerst eens een huismiddeltje gebruiken voordat je een compleet nieuw bankstel koopt).
In die zin vind ik het gebaar achter het plantenasiel mooi: de mensen die deze planten oplappen, tonen aan dat je met wat kennis en aandacht schijnbaar dooie planten weer kunt reanimeren en dat je altijd iemand anders blij kunt maken met iets wat voor jezelf niet meer waardevol is.
foto: Kees Muizelaar Photography
Wat kost da? Waar vind ik da?
De plantenasielen geven hun planten gratis weg. In steeds meer steden schieten plantenasielen als (-haha-) paddestoelen uit de grond. Hier kun je een plantenasiel bij jou in de buurt vinden: