Het leuke aan deze blog schrijven is, dat ik al schrijvende allerlei dingen over allerlei onderwerpen opsteek. Afgelopen week werd ik benaderd door een startend bedrijf met de vraag of ik een review wilde schrijven over hun bamboe-kledinglijn. Daarom las ik me in op het onderwerp van bamboe-textiel en kleding, om te weten te komen hoe duurzaam dat nou echt is. En dat is maar goed ook! Want hoewel bamboetextiel erg exotisch en innovatief klinkt, is het lang niet altijd even duurzaam. En die nieuw opgedane kennis wil ik van harte delen, zodat ook jij een weloverwogen keuze kan maken als het op dit gebied aankomt.
Waarom bamboe beter zou zijn dan denim en katoen
Waar het 10.000 tot 20.000 liter water kost om een kilo katoen te produceren, waar vervolgens slechts één paar jeans van gemaakt kan worden, hoeft bamboe in tegenstelling tot de katoenplant helemaal niet bewatert te worden. Bamboe is een natuurproduct dat groeit in het wild of op een bamboeplantage, maar dusdanig weerbarstig dat het zelf in staat is voldoende water uit de bodem op te nemen. Vergelijk bamboe met gras (bamboe is ook een grassoort): het is één van de eerste plantsoorten die zal groeien op een braakliggend stuk grond. Het is als het ware een pioniersplant.
Bamboe kan tot wel een meter per dag groeien en is dus een zeer snel vernieuwbare grondstof voor producten zoals bamboe textiel.
De andere voordelen van bamboetextiel
De reden dat bamboe sinds de ontwikkeling van een efficiënt productieproces in 2001 door de universiteit van Peking, een snel groeiende populariteit kent, is omdat de textielsoort ontzettend veel voordelen in het gebruiksgemak kent:
Veel van deze punten kan ik persoonlijk beamen, want ik heb op verschillende eco-beursen bamboe textiel in mijn handen gehad en met verschillende ondernemers gesproken die telkens hetzelfde vertelden over bamboetextiel.
De verschillende ondernemers die ik heb gesproken over bamboetextiel vertelden me allemaal dat er veel kwaliteitsverschillen zitten in bamboetextiel. Wanneer je een hoogwaardig geproduceerd en afgewerkt bamboe product koopt, gaat de stof velen malen langer mee dan katoen. In die zin is bamboe textiel dus opnieuw meer duurzaam dan katoen.
Steeds meer producten zijn tegenwoordig in de bamboe variant te koop: van badstof tot ragfijne stofjes
Waarom bamboe niet perse duurzaam is
Wat verder beslissend is voor hoe duurzaam bamboetextiel is, is het productieproces. Daar kunnen twee manieren in worden onderscheiden. Enerzijds een mechanisch proces waarbij bamboe door middel van hoge temperaturen tot pulp wordt afgebroken, vergelijkbaar met het proces van hout naar houtpulp als grondstof voor papier. Hier is weliswaar energie voor nodig, maar naar verhouding is het bamboetextiel duurzamer dan katoen omdat er minder water nodig is voor de productie van de bamboe en omdat het product langer meegaat dan katoen.
Anderzijds wordt het chemische proces toegepast, waarbij verschillende toxische stoffen worden gebruikt om de bamboestengels tot pulp af te breken. De minst duurzame variant hierin is het proces waarbij deze chemische stoffen niet worden hergebruikt. Dit heet een ‘’open systeem’’. Daar tegenover staat het ‘’gesloten chemische proces’’ waarbij de toxische stoffen voortdurend worden hergebruikt.
Toch schijnt het niet zo zwart-wit te zijn om te stellen dat een mechanisch geproduceerde bamboetextiel per definitie duurzamer is dan chemisch geproduceerde bamboetextiel. Één ondernemer vertelde me dat chemisch geproduceerd bamboetextiel langer mee gaat dan mechanisch geproduceerd bamboetextiel omdat de stof kwalitatief beter zou zijn. Of dit ook echt zo is, of dat dit een manier is om een chemisch productieproces goed te praten, zal moeten blijken uit het testen van producten. De taak aan mij om daar binnenkort eens een blog aan te wijden. Tot die tijd kan ik jou aanraden om vooral reviews te lezen over de bamboekleding die je van plan bent om te kopen, of de verkoper/ondernemer te vragen naar het verschil in kwaliteit.
?
Wie betaald de echte prijs voor jouw kleding?
Wie maakt jouw bamboe shirtje?
Tenslotte werd me verteld dat de bamboe uit China komt. Van een natuurplantage weliswaar, waar de bamboe op ambachtelijke wijze geoogst zou worden. Maar zelf was de ondernemer er niet geweest. Ook had het bedrijf geen fairtrade keurmerk. Hoe weet ik dan als consument, dat mijn heerlijk ademende bamboe-shirtje, niet door kinderhandjes tot stand is gekomen?
Conclusie
Bamboe is zeker een innovatief product dat qua comfort en duurzaamheid grote voordelen heeft ten opzicht van katoen. Maar als je producten van bamboe textiel koopt, zorg dan dat je weet of de bamboe mechanisch of chemisch is verwerkt en of het een fairtrade product is, om er zeker van te zijn dat je shirtje ook echt vrij is van gifstoffen en vrij van kinderarbeid en uitbuiting. Lees reviews over de levensduur van het product en stel de verkoper kritische vragen.
Ik ga mijn best doen om binnenkort een stuk te schrijven over verantwoorde bamboe kledingmerken! Wordt vervolgd dus!
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken