Toen ik afgelopen januari in Venetië was voor een performance art workshop, had ik het geluk de meest diverse, open minded en toffe kunstenaars van over de hele wereld afkomstig, te mogen ontmoeten. Een van hen was Renzo de Pablo. Een stellig mens. Hij wist waar hij het over had en was niet bang om zich uit te spreken. Wat begon als ouwehoer gesprekjes tijdens de pauzes over ons vegan dieet, ontvouwde zich al snel tot korte colleges over slavernij in onze huidige tijd, waar ik veel te weinig over afwist (en vast nog steeds niet genoeg over weet). Maar goed, je er van bewust zijn dat je niet alles weet, is al beter dan denken dat je de wijsheid in pacht hebt. Laat ik daarom wat ik in de tussentijd geleerd heb, met je delen om samen een verschil te maken:
Slavery Footprint?
Renzo wees me op de website SlaveryFootprint.org, waar je door middel van een klein aantal vragen over je levensstijl, er achter komt, hoeveel mensen er aan de andere kant van de wereld in slavernij moeten werken, om jou van diezelfde levensstijl te voorzien. Ik schrok me rot toen ik ontdekte dat er in die zin wel 37 mensen voor mijn luxe, die tol betalen. Over de wereld werken en leven er op dit moment in totaal 27 miljoen in slavernij (dat zijn net zo veel mensen als de gezamelijke populatie van Australie en New Zeeland). Waar ligt dat dan aan?
Smartphone, voeding, sieraden?
Ik had het wel eens gelezen: dat de edelmetalen die in mijn smartphone in mijnen aan de andere kant van de wereld worden gewonnen. Maar ik dacht dat dat mijn enige zonde was (wat ik tevens goed lulde naar mezelf omdat ik zeker 7 jaar doe met tweedehands toestellen die ik tot op de printplaat verslijt tot het echt niet meer kan). Maar dat de zilveren ringen aan mijn vingers, die pinda's en cashewnoten die ik als vegan zo graag eet, en zelfs het aantal kledingstukken die ik in mijn kast heb hangen, er voor zorgen dat er zo veel mensen een shitleven hebben; daarvan was ik me niet bewust.
En dan is mijn cijfer nog laag. Want zeker 80% van mijn kleding is tweedehands. Ik bezit steeds minder en minder spullen. Ik koop mijn koffie fairtrade. En dan nog steeds: 37 mensen! Het maakt me heel ongemakkelijk. Maar meer dan dat maakt het me gedreven om te kijken hoe ik dat kan veranderen. Dit blog dicht klikken omdat het niet al te vrolijk is, of het gesprek met met Renzo destijds laten verstommen; sorry, da's te makkelijk voor mij. En voor jou?
Bewust leven betekent echt geen saai of kleurloos leven. Maar koop gewoon lokaal: vazen uit de kringloopwinkel en bloemen geplukt langs de rand van de stadssingel. Appels gekocht bij de groentenboer die zijn appels aan de rand van de stad verbouwd.
What can I do?
Doe om te beginnen eens de test op SlaveryFootprint.org om te zien hoe je er voor staat. En lees dan verder in de 'Free World' app (gratis met Google Play of App Store) om te zien hoe je jouw gewoontes op een eenvoudige manier kunt aanpassen om een impact te maken. Omdat ik snap dat jouw tijd schaars is, verklap ik je mijn hacks alvast:
- De makkelijkste manier om een positieve impact te maken is door middel van de 3 ‘r’s’:
re-use, reduce, recycle.
- Gebruik tweedehands spullen, gebruik je spullen langer en koop (zo) minder. Daarnaast kan je beter lokaal geproduceerde producten kopen, zodat je zelf makkelijker kunt achterhalen waar en hoe jouw boodschappen zijn gemaakt, dan fairtrade. Maar als je dan toch écht iets nieuws moet kopen, dat niet lokaal te koop is, doe het dan zo:
– Koop fairtrade katoenen kleding en textiel
– Koop voortaan fairtrade koffie, thee, rijst, quinoa, sinaasappelproducten, sappen, bananen, rietsuiker, noten en chocolade, maar ook bloemen en boeketten, je verzorgingsproducten en sieraden van edelmetalen als goud, zilver, platinum of met edelstenen, fairtrade.
– Gebruik tweedehands smartphones en apparatuur als je dan toch iets echt nodig hebt
– Bezit geen eigen auto, maar reis met het ov of deel een auto met diensten als MyWheels en BlaBla Car etc.
Blouse, rok en top gewoon gevonden in een tweedehands kledingwinkel
Fair Trade gewoon in jouw supermarkt
Een aantal Nederlandse supermarkten verkopen als uitsluitend fairtrade producten, zoals fairtrade bananen bij Coop en AH. Check de website van fairtradenederland.nl om te zien hoe je jouw wekelijkse boodschappen fairtrade kunt doen.Ook winkels als EkoPlaza hebben een groot assortiment aan fairtrade producten zoals verzorgingsproducten.
Fairtrade producten herken je verder aan het Max Havelaar keurmerk. Het kostte mij geen moeite om fairtrade thee te vinden. Misschien betaal je ietsjes meer voor een fairtrade product, maar ik ben er ook minder van gaan kopen. Want ja: ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik wordt creatiever op het moment dat ik minder geld heb of wanneer de boodschappen duurder worden. Ik vertel je in een volgende blog hoe ik zelf mijn thee maak van kruiden die je zelfs in de stad kunt plukken. In die zin heffen de kosten zich dus al snel op. Ik ben benieuwd of het jou lukt om je aankopen anders te gaan doen of zelfs minder te consumeren.
Laat je het me weten?
Groet,Jes
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken