Zie ook van de Re-Pharmacy serie:
Aankomende blog:
De expo op This Art Fair kruipt niet, maar stormt steeds dichterbij! En wat een werk heb ik nog te verrichten om het af te maken, voor mijn gevoel. Maar het gaat helemaal af komen, en bovenal mooi worden. Zeker omdat ik nu de tijd neem om koekies te bakken... Uh, wat? Ja precies, ik vier dan nog wel eventjes vakantie, maar stiekem ben ik vol in productie; kruiden aan het plukken, lezen, testen en verwerken tot kleine sculptuurtjes voor in de installatie Re-Pharmacy, die vanaf 26 t/m 29 augustus ook te zien zal zijn in de Kromhouthal in Amsterdam.
Een digitale impressie van hoe het werk er uiteindelijk op de beurs uit zal komen te zien
Waar ging het ook alweer over? Over verduurzamen, begon ik mijn verhaal in de eerste blog. Over het vervangen van de reguliere inhoud van mijn medicijnkastje met homeopatische geneesmiddelen. Geplukt uit eigen stad / woonplek (lokaal gewonnen dus). Verwerkt tot fijne middeltjes en hoogstpersoonlijk op dit proefkonijn (moi) getest. 100% plantbased. 100% gebaseeerd op research.
Ik maak per kwaal gedurende één jaar en één dag mijn nieuwe middeltjes. En nu (sorry mannen, but actually not sorry) een middel tegen PMS, menstruatiekramp en de voor mij bijbehorende sip- somber- en fitloosheid. Komt'ie:
Welke kruiden bij PMS en neurotische klachten
- salie, venkel, heemst bij pijnlijke borsten
- paardebloemblad en paardestaart bij gezwollen borsten
- kamille, lindebloesem en glidkruid bij nervositeit
Bij menstruatiepijn
- goudsbloem, frambozenblad, hartgespan, sint-janskruid, pepermunt, duizendblad
- gember werkt ook goed tegen menstruatieklachten, maar is meestal natuurlijk niet erg lokaal van oorsprong ;)
Bij hevige menstruatie
- vrouwenmantel en herderstasje
- brandnetel (tegen bloedarmoede)
Nu ik dit schrijf, is het half augustus. Dit zijn de lokaal gewonnen kruiden die ik op dit moment kon vinden:
Hoe te gebruiken als kruidenthee, in salades en voor bij gekookte groenten
Alle bovengenoemde kruiden kan je verwerken tot een thee, door ze te koken in water. Je maakt op die manier feitelijk een aftreksel van de kruiden waardoor de werkzame stoffen in het theewater terechtkomen.
Maar je kunt de kruiden ook blancheren in kokend water (oftewel: de kruiden enkele seconden in kokend water laten zakken, zodat ze zacht worden) en daarna fijnhakken om ze door een salade te mengen. Of je verwerkt ze zoals ik in een koekjesdeeg. Zodat je tijdens je maan, lekker chagrijnig op de bank, je muiltje vol kunt proppen met koekjes die je wél echt helpen.
Recept voor vegan moon cookies deeg
Waarom noem ik deze koekjes moon cookies? Nou, omdat ik en mijn vrienden het er over eens zijn, dat we 'ongesteldheid' een kutwoord vinden (letterlijk en figuurlijk) en menstruatie te klinisch. Maanstonden is een mooi oud Nederlands synoniem. Laten we het in die termen houden. Voelt alweer een stuk beter ;)
Ingrediënten:
- 75 gram gezouten notenmix macadamia's
- 75 gram plantaardige margarine
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 ml. havermelk
- 2 eetlepels suiker
- 1 mespunt zout
- 175 gram tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- +/- 6 blaadjes duizendblad
- +/- 10 kamillebladeren
- 2 handjes brandnetelbladeren (na het bakken verliest de plant zijn prik). Draag evt. een ovenwant tijdens het fijnsnijden
- 2 paardebloembladeren
- 1 middelgroot vrouwenmantelblad
Verwarm de oven voor op 175°C. Hak de kruiden fijn. Smelt eventueel de margarine op laag vuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de suiker, bloem, bakpoeder, fijngehakte kruiden en zout in een beslagkom en meng dit door elkaar. Voeg de margarine en de havermelk toe. Kneed dit met de hand of eerst met deeghaken door de droge ingrediënten, tot het deeg net samenhangend is, en niet plakt. Vorm bolletjes en druk deze plat op de bakplaat. Eventueel met behulp van de achterkant van een natgemaakte natte eetlepel.
Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten (voor kleinere koekjes) tot 20 minuten (voor grote koeken) tot ze licht goudbruin zijn en net stevig. Laat dan de koekjes goed afkoelen zodat ze hard worden.
En knagen maar! Zonder schuldgevoel (want super gezond) en hopelijk snel zonder buikpijn een boze mood. Beterschap liefjes! (en geen excuus om niet naar de expo te komen, hahaha) :P
Pssssssst......
Mag je mijn werk wel? En wil je mij supporten zodat ik zo gefocussed mogelijk door kan gaan met ontwerpen en researchen? Dan mag je me altijd met een micro-donatie supporten via Duitje. Heel veel dank alvast! Liefs liefs!
Bronnen:
- Schroder Zurlutter, B., Welke eetbare wilde plant is dat?, Kosmos, 2017
- Shaw, N., Kruidengeneeskunde, Konemann, 1999
Zie ook van de Re-Pharmacy serie:
Aankomende blog:
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken