Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Recept - weer eens wat anders dan hummus: spliterwten spread
Bijna iedereen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgt heeft natuurlijk wel eens hummus gegeten. En voor de niet zo vega's en vegans: dat is een puree op basis van kikkererwten die lekker is op bijvoorbeeld brood, pita’s en wraps. Waanzinnig lekker, maar ik ben iemand die toch snel uitgekeken raakt op altijd maar hetzelfde maaltje (hier kwam ik ook keihard achter toen ik mee deed aan de Vegan Challange in 2014). Dus ben ik gaan experimenteren en kwam uit op een variant die ook erg lekker is, alleen wat steviger en substantiëler, waardoor ik hier wat langer op door kan voordat ik weer opnieuw trek krijg, dan bij hummus. Die variant is een spread op basis van spliterwten, en die maak ik zo:
Ingrediënten voor 10 porties:
100 gram spliterwten (rode of groene)
zout en peper
1 vegetarisch bouillonblokje
3 eetlepels citroensap
4 eetlepels (Griekse) yoghurt
mespunt paprikapoeder
1 teen knoflook
Bereiding:
100 gram spliterwten lijkt misschien weinig, maar dit erwtje zuigt zichzelf tijdens het wellen helemaal vol met water en wordt daardoor ongeveer vier keer zo groot. Van die 100 gram erwten heb je dadelijk dus ongeveer 400 gram aan spliterwten spread, waar je aardig wat boterhammen mee kan smeren.
Het belangrijkste is het wellen van de spliterwten. Anders dan kikkererwten komen spliterwten niet voorgeweld uit een blikje. Je zal ze ongeveer twee tot vier uur moeten laten wellen in warm tot kokend water. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller dit gaat.
Voeg tijdens het wellen een bouillonblokje toe om de spliterwten alvast op smaak te brengen.
Als de spliterwten zacht zijn, kan je de rest van de ingrediënten (naar smaak) toevoegen: zout en peper, citroensap, yoghurt en paprikapoeder. De knoflook hak ik grof en ik laat vervolgens de staafmixer of keukenmachine haar werk doen om alle ingrediënten door elkaar de mengen tot een gladde spread. Het is belangrijk om dit te doen als de erwten nog warm zijn (maar wel onder de 60 graden omdat anders de yoghurt gaat schiften), zodat alle ingrediënten zich tijdens het mengen kunnen binden en je een samenhangend geheel krijgt. En klaar!
Spliterwten zijn vaak te koop in de groene en rode variant. Qua smaak proef je nauwelijks verschil tussen deze twee.
Serveertips:
Deze spliterwten spread is dus lekker voor op brood met salade. Ik maak hem graag met tomaat, sla en wat gegrilde courgette schijfjes. Maar ook is deze spread heel erg lekker op flensjes met sla, kaas, een beetje sambal en zure room of met rauwkost naar keuze in een pitabroodje.