Op 1 april aanstaande start de landelijke Vegan Challenge weer. Drie jaar geleden zorgde het deelnemen aan die challenge ervoor dat ik voor het eerst in de praktijk ging ‘oefenen’ en uitvogelen hoe een leven met een vegan dieet er uit zou kunnen zien. Ik weet nog dat ik destijds dacht dat dat heel lastig en duur zou zijn. Want ik beelde me in dat ik allerlei melk-, boter- en vleesvervangers nodig had. Maar dat bleek al snel niet te hoeven. Sterker nog: ik ben zelfs iets minder kwijt aan boodschappen dan voorheen. Want vegan eten gaat niet over vervangen van vlees, vis en zuivel, maar je gaat totaal andere dingen eten; je bouwt als het ware je repertoire helemaal opnieuw op. Maar terugkijkend ging dat best snel. Ik zit echt niet de hele dag op een wortel en wat sla te knagen. Ter inspiratie: dit is wat deze dame van 1,72 m & 56 kilo eet op een gemiddelde dag:
08:00 - Ontbijt
Ongeveer één keer in de week sta ik 's ochtends op de weegschaal. Eigenlijk vind ik dat ding stom, omdat gezondheid voor mij niet gaat om het getal op de weegschaal, maar om de vraag of ik me energiek en gezond voel. Maar om te checken of mijn gewicht hetzelfde blijft, kijk ik dus eens per week. En ja, mijn ontbijt is relatief laat, maar dat komt natuurlijk omdat ik die luxe heb als zelfstandige. Sorry! Haha!
Voor het ontbijt start ik meestal met ofwel twee volkoren boterhammen (met pindakaas, hummus, advocado of een geprakte banaan met kaneel, en een hele enkele keer met de gelatinevrije jam van Bon Maman), of ik neem een schaaltje havermout met havermelk en een handje krenten en plakjes banaan. In de winter maken een paar plakken roggebrood met marmite of een ander smeersel me vaak blij. Steevast eet ik nog iets van fruit erbij, zoals een mandarijn of een banaantje. Ik drink hier meestal brandnetelthee, water of decaf koffie bij.
Zoals je ziet eet ik dus best stevig in de ochtend. Dat heb ik ook wel nodig: ik verbrand mijn voeding snel. Maar ook omdat ik ervoor kies om zo min mogelijk suiker te eten. De pindakaas die ik eet is de 100% pinda-pindakaas van de Albert Heijn. En ik koop bijvoorbeeld geen speciale soja-yoghurt voor mijn ontbijt (vind ik duur en de meeste merken bevatten best wat suiker).
Ik vind matig suiker eten belangrijk, om energie-crashes te voorkomen tijdens de dag. Want plantaardig voedsel wordt sneller verwerkt dan dierlijke producten en je lichaam moet harder werken om alle voedingsstoffen uit je eten te halen. Dit betekent in verhouding meerdere kleine maaltijden per dag eten, om energie crashes te voorkomen.
10:00 - fruit
Rond een uurtje of 10:00 eet ik weer één of twee stuks fruit en drink ik daar meestal weer een kop kruidenthee bij. Kruidenthee, omdat deze geen theïne (is feitelijk hetzelfde als cafeïne) bevat: ik wil mijn lichaam zo veel mogelijk het allemaal zélf laten doen en niet oppompen met allerlei stofjes. Zo voel ik de behoeften van mijn lijf ook beter aan: of ik honger heb, of ik last heb van hormonen of van een slechte bui, haha.
12:00 - lunch
Ook de lunch is weer een maaltijd die goed moet vullen. Ik maak meestal een smoothie van twee stuks fruit en haver- of amandelmelk (dus wederom geen suiker). De makkelijkste smoothie bestaat uit twee bananen, één kop plantaardige melk en een eetlepel kaneel.
Daarnaast eet ik nog twee volkoren boterhammen met wederom pindakaas, hummus of avocado (maar het liefste met mijn zelfgemaakte hummus, die ik in het weekend voor een week vooruit maak, want die vult zo lekker en is relatief echt cheap-ass goedkoop). En meestal eet ik hier nog iets van een appel bij. Vaak drink ik hier een kop thee of een glas water bij.
15:00 - fruit en knabbel
Rond 15:00 begint het meestal toch weer te knorren. Rond deze tijd eet ik wederom iets van fruit, vaak met een handje nootjes of een schaaltje krenten om te knabbelen tijdens het werk. Als ik grotere trek heb, pak ik vaak nog één volkoren boterham of smeer ik een stuk of vier crackers. En wederom: tea-time!
17:00 - hetzelfde ritueel
Rond 17:00 herhaal ik dit ritueel meestal, hoewel ik probeer te vermijden om nog brood te eten, zodat ik trek overhoud voor het avondeten.
18:00 - 19:30 - avondeten
Misschien ben ik met het avondeten gemiddeld ook relatief laat. Dat komt omdat ik vaak lange werkdagen maak of ergens anders in het land zit en dan later thuis ben.
Avondeten is koolhydratentijd! Aardappels, rijst, pasta! Ik sta er altijd van versteld als mensen me vertellen dat ze op een dieet zitten waarbij ze koolhydraten uit hun voeding weren. Ik zou het als vegan niet echt overleven zonder! Stiekem denk ik dan: 'Als je wilt afvallen, stop dan eerst eens met heel de dag door vlees en zuivel te eten. Dan ga je weer aanvoelen waar je lichaam behoefte aan heeft omdat je lichaam efficiënter met voeding omgaat. Dan stopt de behoefte om jezelf te stuffen als snel…' But hey, who am I? :p Koolhydraten zijn gewoon een reservebrandstof waar je lichaam op terugvalt zodra je je suikers hebt verbrand. Voor mij zijn ze essentieel om geen energie-crashes te krijgen en om me de hele dag door energiek te voelen.
De klassiek Hollandsche standaard van aardappelen-vlees-groenten heb ik vanaf het begin af aan het raam uit geflikkerd. Ik ben veel meer gaan denken en koken in éénpansgerechten, zoals pastaschotels, couscousschotels, maaltijdsoepen, curries of rijstschotels. Meestal bestaat mijn gerecht uit: koolhydraat-groenten-saus. En soms eten we hier iets als gebakken aardappels-brocolli en appelmoes (dat is onze snelle hap). Maar ook pizza met lekker veel verschillende groenten erop, gevulde wraps en vegan sushi zijn fijne uitgebreide verwenmaaltijden. Kijk ook voor meer inspiratie in mijn receptenindex onder ‘hoofdgerechten’ en ‘bijgerechten’. En alle sauzen maak ik meestal zelf.
20:00 - lekkere trek
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg altijd nog een beetje trek zo tussen 20:00 en 22:00. Ik zorg dat ik altijd iets relatiefs gezond in huis heb om te knagen: nootjes bijvoorbeeld. Of (ongezouten) pinda’s. Die zijn niet eens zo duur.
Maar hè, gezien de rest van mijn dieet mag ik best wel eens zoute stokjes of chippies van mezelf. Bij mij gaat het vaak om het kauwen en friemelen (omdat ik moe ben). Pelpinda’s of home made popcorn zijn in die zin ook geniaal. En ook 's avonds eet ik vaak nog wat fruit.
Wat kost dat?
Per maand betalen we zo’n €250 aan voeding met boodschappen doen, voor twee personen. Dat komt neer op p.p. ongeveer €4,50 per dag aan eten. Best netjes, right? De trick is vooral dat ik meestal dus niet allerlei vervangers koop zoals tempeh/tahoe, sojayoghurt of vegan vlees- en kaasvervangers. En ik koop mijn groenten en nootjes in bij de lokale Turkse groentenboer. Die zijn in verhouding tot de gemiddelde supermarkt echt heel goedkoop (omdat ze direct van de groothandel gigantische hoeveelheden groenten en fruit inkopen waar mee ze de hele buurt voorzien).
Dus dit is hoe ik de dag doorkom en voor mezelf een hele haalbare manier van vegan eten heb gecreëerd. En natuurlijk heb ik het drinken van sapjes en eten van suiker afgebouwd nadat ik gewend was aan plantaardig eten. Ik heb de balans in de loop van ongeveer een jaar lang vegan eten gebracht tot wat het nu is (twee en een half jaar later). Wat denk jij? Te hardcore voor jou? Of een uitdaging? Ben benieuwd!
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken